سایت خدمات دانشجویی فروغ پاسارگاد
هدف اصلی آن است كه مشخص شود آیا رابطه ای بین دو یا چند متغیر كمی (قابل سنجش) وجود دارد و اگر این رابطه وجود دارد اندازه و حد آن چقدر است؟
پژوهش همبستگی هرگز یك رابطه علت و معلولی را روشن نمی كند، بلكه صرفاً وجود یك رابطه را توصیف می كند.
هنگامي به کار مي رود که تعداد متغيرهاي بازيگر در موقعيت آزمايش زياد باشد، به طوري که از طريق روش تحقيق تجربي، کنترل و دستکاري آنها امکان پذير نباشد.
در اين روش الزاماً روابط علّت و معلولي شناسايي نمي شود؛ بلکه فقط هدف آن است که مشخص شود کدام متغير با کدام متغير ديگر به طور نسبي در جهت مثبت يا منفي همگام است.
در پژوهش همبستگی، رابطه میان متغیرها بر اساس هدف پژوهش مطالعه و تحلیل میشود.
در پژوهش همبستگی، اگر هدف پیشبینی متغیرهای وابسته بر اساس متغیرهای مستقل باشد، به متغیر وابسته «متغیر ملاک» و به متغیر مستقل «متغیر پیشبین» میگویند.
علاوه بر این، وجه تمایز پژوهش همبستگی با پژوهش آزمایشی در این است که در پژوهش همبستگی، «متغیرهای مستقل» دستکاری نمیشوند.
بر اساس هدف به سه دسته تقسیم میشود:
هدف بررسی رابطه همزمانی متغیرهاست. به عبارت دیگر، میزان هماهنگی تغییرات دو متغیر است. در بیشتر پژوهشهای همبستگی دو متغیری، از مقیاس فاصلهای با پیشفرض توزیع نرمال و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون استفاده میشود.
در مطالعات همبستگي دو متغيري، هدف بررسي رابطه دو به دو متغيرهاي موجود در پژوهش است.
در تحلیل رگرسیون هدف پیشبینی یک یا چند متغیر ملاک بر اساس یک یا چند متغیر پیشبین است.
اگر هدف، بررسی یک متغیر ملاک از یک متغیر پیشبین باشد از رگرسیون ساده استفاده میشود. اگر هدف، بررسی یک متغیر ملاک بر اساس چند متغیر پیشبین باشد از رگرسیون چندگانه استفاده میشود. اگر همزمان چند متغیر ملاک بر اساس چند متغیر پیشبین بررسی شود، از رگرسیون چند متغیری استفاده میشود.
در تحليل رگرسيون هدف پيش بيني تغييرات يک يا چند متغير وابسته با توجه به تغييرات متغيرهاي مستقل است. در تبيين روابط علَی-معلولی استفاده میشود.
در برخی پژوهشها، هدف بررسی مجموعهای از همبستگیهای دو متغیر یا متغیرها در جدولی به نام ماتریس همبستگی یا کوواریانس است که با پیشرفت در زمینه نرمافزارهای آماری میسر شده است. تحلیل عاملی و مدل حلمعادلات ساختاری از این دسته هستند.
از مجموعه همبستگي هاي دو متغيري متغيرهاي مورد بررسي در جدولي به نام ماتريس همبستگي يا کوواريانس استفاده مي شود.
در تحليل عاملي هدف تلخيص مجموعه اي از داده ها يا رسيدن به متغيرهاي مکنون (سازه) و در مدل معادلات ساختاري آزمودن روابط ساختاري مبتني بر نظريه ها و يافته هاي پژوهشی موجود است.
ارسال سفارش استخراج مقاله