سایت خدمات دانشجویی فروغ پاسارگاد
• ابزاری که برای گردآوری دادهها مورد استفاده قرار میگیرد، در مرحله نخست باید از روایی (اعتبار) برخوردار باشد و در مرحله دوم باید پایایی (اعتماد) داشته باشند. روایی بدین معناست که روش یا ابزار به کار رفته تا چه حد قادر است خصوصیت مورد نظر را درست اندازهگیری کند. برای مثال، اگر بخواهیم شیوع کموزنی هنگام تولد را در نوزادان یک زایشگاه بدانیم، باید همه نوزادان تولد یافته را وزن کنیم. برای این کار بایستی از ترازوی مخصوص توزین نوزاد و آن هم ترازوی استاندارد استفاده شود.
• مفهوم اعتبار (روایی) به این سؤال پاسخ میدهد که ابزار اندازهگیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد.
• مقصود از روایی آن است که وسیله اندازهگیری، بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. اهمیت روایی از آن جهت است که اندازهگیریهای نامناسب و ناکافی میتواند هر پژوهش علمی را بیارزش و ناروا سازد
• پایایی قابلیت تکرار روش یا ابزار اندازهگیری است. اگر روشی از پایایی برخوردار نباشد، دادههای گردآوری شده روایی (اعتبار) نیز نخواهند داشت. برای نمونه، در مثال بالا باید دید با چند بار وزن کردن آیا وزن یک کودک را در هر مرحله مشابه وزن قبلی نمایش میدهد.
• قابلیت اعتماد (پایایی ) با این امر سروکار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی را به دست میدهد. به عبارت دیگر، همبستگی میان یک مجموعه از نمرات و مجموعه دیگری از نمرات در یک آزمون معادل که به صورت مستقل بر یک گروه آزمودنی به دست آمده است.
• برای تعیین میزان اعتماد یا پایایی ابزار گردآوری دادهها، روشهای مختلفی از جمله روش بازآزمایی، روش تنصیف، روش استفاده از آزمونهای همتا و روش آلفای کرونباخ، وجود دارد. قابلیت پایایی، یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازهگیری است که نشان دهنده این است که ابزار اندازهگیری تا چه اندازه نتایج یکسانی در شرایط مشابه به دست میدهد. بازآزمایی، آزمون همتا، تصنیف، کودر-ریچاردسون و آلفای کرونباخ از جمله روشهای سنجش پایایی هستند.
• یکی از رایجترین روشهای محاسبه قابلیت پایایی، ضریب آلفای کرونباخ است که برای محاسبه آن نخست باید واریانس نمرههای هر سؤال پرسشنامه و واریانس کل آزمون را محاسبه کرد و سپس با استفاده از فرمول زیر مقدار ضریب آن را محاسبه نمود.
ارسال سفارش استخراج مقاله