سفارش سریع

چاپ کتاب و پذیرش مقاله

آموزش نحوه دفاع از پایان نامه
آموزش نحوه دفاع از پایان نامه

مشاوره انجام پایان نامه و انجام مقاله فروغ پاسارگاد

آموزش نحوه دفاع از پایان نامه

دفاع از پایان نامه مسلما مهم ترین گام در فرآیند انجام پایان نامه است. هرچند که ممکن است دفاع از پایان نامه فرآیندی استرس زا باشد، اما جلسه دفاع فرصتی برای شما فراهم می کند که نتایج تحقیق و زحمات علمی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. همچین در دفاع به شما این فرصت داده می شود که یافته ها و تلاش های خود را در یک محیط مناسب و حمایتی به نمایش بگذارید. علاوه بر این، جلسه دفاع فرصتی است که دانشجو به زبان خود داستان پژوهش خویش را همراه با فرازها و فرودهای آن روایت کند. علاوه بر این، نباید فراموش کرد که این جلسه فرصتی است که دانشجو از کاستی‌ها و اشکالات احتمالی متن پایان نامه مطلع شود و قبل از ارایه نسخه نهایی، به رفع این اشکالات بپردازد. این نوشتار به بررسی نکاتی که در روز جلسه دفاع از پایان نامه می بایست رعایت کنید، پرداخته است.


نکات روز جلسه دفاع از پایان نامه

1.    اصلا  لازم نیست برای روز دفاع اضطراب داشته باشید. روز دفاع یکی از روزهای خوب زندگی آدم است، در آن روز همه به آدم توجه می کنند. آخر سر هم هر نمره ای بگیرید، آن روز روز آخر تحصیل شما در آن مقطع است.
•    این را هم بدانید که اغلب پایان نامه ها با نمره های 18-19-20 پذیرفته می شوند، نمره های کمتر دلایل اساسی دارند. درباره این دلیل ها پایین تر را بخوانید.
•    می بینید که همه این نمره نمره الف محسوب می شوند و حتی کمترین شان هم آن قدر بد نیست که ارزش داشته باشد اعصاب خودتان را خورد کنید.
2.    انتخاب موضوع، استادان راهنما و مشاور و اعضاء داوری (اگر با نظر شما انتخاب می شوند) را جدی بگیرید.
•    موضوع شما نباید آن قدر بزرگ باشد که نتوانید آن را جمع و جور کنید. دیده شده است که دانشجویانی با موضوعات بسیار مفصل از شروع به نوشتن هم وحشت دارند و این طور حتی تا پای انصراف هم رفته اند.
•    موضوع شما باید در تخصص شما و در ارتباط با تجربه و کار استادان راهنما و ترجیحا مشاور شما باشد.
•    استاد راهنمای شما مثل پدر و مادر شما در جلسه دفاعیه است. او می تواند به کیفیت کار شما ارتقا بخشد، حامی شما باشد، همه چیز را چنان تنظیم کند که جلسه بر طبق نظر او و شما پیش برود، ریزبینی های استادان داور را گوش زد کند و به سئوالات مشکل شان پاسخ بدهد و ... .
•    پس در انتخاب استاد راهنما، از استادان کارکشته تر، با مطالعه تر و پرتجربه تر، استادان خوش زبان و خوش برخوردتر بهره کافی را ببرید. ضمنا استادانی را که نظرشان تنها مورد قبول خودشان است و غیرمستدل و غیرقابل دفاع است، تا جای ممکن کنار بگذارید.
•    استادی که انتخاب می کنید باید آن قدر وقت داشته باشد که بتواند چیزهایی  که شما نوشته اید را بخواند، تصحیح کند یا به شما راهنمایی های بیشتری بکند. استادی که وقت ندارد دو هفته ای یک بار شما را ببیند (حداقل یک ربع) و مطالب شما را بخواند (ماهی حداقل 20 صفحه) برای راهنمایی رساله شما مناسب نیست. او باید مطالب شما را بخواند تا بتواند درباره آنها اظهار نظر کند یا در جلسه دفاعیه از شما دفاع کند. 
•    تا جای ممکن از استادانی که با هم موافق نیستند در یک رساله استفاده نکنید. البته این خیلی نادر استف اما ممکن است شما را درگیر گرفتاری های بین خودشان بکنند.
3.    حداقل دو هفته را برای خواندن استادان راهنما، مشاور و داور اختصاص دهید. راهنما و مشاور اگر کار شما را زودتر دریافت کنند، حتما وقت کافی برای خواندن آن را پیدا می کنند و در نتیجه بهتر از شما دفاع می کنند.
•    حتی به نظر من ایرادهای داوری که متن را به خوبی خوانده صد شرف دارد به داوری که وقت نکرده رساله را بخواند و حالا دارد عیب تراشی و کلی گویی می کند. ممکن است اصلا اشکالاتی را گوش زد کند که شما انجام نداده اید و می دانید که آن وقت هم شما نمی توانید کار زیاد مهمی کنید.
4.    استاد مشاور را جدی بگیرید. استاد مشاور شما اگر متن را زودتر دیده باشد و در جریان تدوین آن باشد، می تواند به یکی از حامیان شما در جلسه دفاع تبدیل شود، وگرنه با شما سمپاتی نخواهد داشت.
5.    از استادان بخواهید که اشتباهات شما را به شما مکتوب بدهند. این نوشته ها ممی تواند شما را در هر بار تصحیح راهنمایی کند. هر بار هم که متن رساله را برای استادان راهنما یا مشاور می برید، نسخه قبلی را به همراه ایراداتی که به شما گرفته است، نیز تحویل بدهید.
6.    این موضوع به آنها کمک می کند که به یاد بیاورند دفعه قبلی چه چیزهایی را گوشزد کرده اند و حالا می توانند با یک نگاه کوتاه بفهمند شما از آن دفعه قبل تا این دفعه چه چیزهایی را تصحیح کرده اید.
7.    فراموش نکنید که در جلسه دفاع نمره را به گروه شما (دانشجو، استاد راهنما و گاه استاد مشاور) می دهند. پس اگر گام های قبلی را درست برداشته باشید، نگرانی ندارید ... .
8.    روز قبل با استادانتان تماس بگیرید و یک بار دیگر روز و ساعت را چک کنید.
9.    برای کارهایی که باید تا آن روز انجام دهید فهرستی تهیه کنید و پس از انجام دادن هر کدام کنارش علامت بزنید.
10.    هماهنگی کارهای مربوط به جلسه دفاعیه را به یکی از نزدیکانتان بسپارید. لحظه ای که شما در حال خطابه خواندن هستید، ممکن است در یکی از کارهای دیگر اختلال پیش آید و خود شما نمی توانید آن را درست کنید. 
11.    از یکی از دوستانتان بخواهید از جلسه دفاع شما فیلم و عکس بگیرد. بعدها این روز یکی از به یاد ماندنی ترین جلسات زندگی شما خواهد شد ... .
•    دقت کنید که فیلم برداری های خود دانشگاه کافی نیست. البته اگر بخواهید می توانید به روابط عمومی دانشگاه تان نامه ای بنویسید و رونوشتی از فیلم روز دفاعیه تان بگیرید. اما این فیلم به احتمال زیاد تنها حاوی تصاویر خود شما و استادان است تنها لحظه هایی که دارید صحبت می کنید! نه تصویری از حضور/عدم حضور مخاطبان و نه عکس العمل استادان به حرف های شما یا دیگران است.
12.    آخر جلسه بعد از اعلام نمره با استادان و دوستان تان عکس یادگاری بگیرید.
13.    پذیرایی کاملی از حاضران ترتیب دهید. مرسوم است که نوشیدنی و شیرینی (متناسب با فصل) حتما پس از دفاع سرو می شود. می توانید چند نوع نوشیدنی خریداری کنید و به حاضران حق انتخاب بدهید.
•    روی میز استادان از نوشیدنی ها و شیرینی ها + آب معدنی بچینید. گاهی میوه هم رنگ و لعاب خوبی به میز استادان می دهد.
•    می توانید با دادن انعام به آبدارچی دانشگاه، از او بخواهید برای استادان در طول جلسه، چای/نسکافه بیاورد یا در انتهای جلسه پذیرایی را او انجام دهد.
14.    روی میز خودتان یک بطری آب معدنی قرار دهید تا اگر گلویتان خشک شد، بتوانید از آن بنوشید.
15.    هنگام ایراد خطابه باید سرپا بایستید. وقتی تا استادان اجازه ندادند، ننشینید. یعنی ممکن است کل طول جلسه را سرپا باشید.
16.    پذیرای انتقاداتی که به شما می شود باشید. حتی اگر به خودتان و کارتان خیلی اعتماد دارید، باز هم همه نظرات را بشنوید. نظرات دیگران می تواند بر غنای کار شما بیفزاید.
17.    وقتی در جلسه دفاعیه نکته ای را به شما می گویند، آن را یادداشت کنید. (پس باید قلم و کاغذ داشته باشید). این موضوع هم ادب شما را می رساند و هم برای یادآوری حرف های استادان تان مجبور نمی شوید کل فیلم را بالا و پایین کنید.
18.    برای این که حاضران بهتر حرف های شما و استادان را دنبال کنند، می توانید به آنها برگه ای تکثیر شده حاوی نکات کلیدی درباره مطالب پایان نامه تان (معرفی، پیشینه، بخش های رساله، طرح مسأله و نتیجه گیری) را میان آنها پخش کنید. یا پاورپوینت درست کنید.
19.    از همه دوستان، آشنایان، اقوام، استادان و عموم دانشجویان و علاقه مندان برای حضور در جلسه تان دعوت کنید. این روز روز خوب زندگی شما است، حضور آنها می تواند به شما دلگرمی بدهد و هم در نگاه استادان تان به شما تاثیرگذار باشد.
20.    از افراد مهمی که در جلسه دفاعیه شما حاضر شده اند، در متن خطابه نام ببرید و تشکر کنید.
21.    از استادان تان در ابتدای رساله مکتوب و در ابتدا یا انتهای خطابه شفاهی تشکر کنید و کمک های آنها را گوش زد کنید.
22.    وقتی برای استادان از شما خواستند که برای  مشورت برای نمره بیرون بروید همه حضار را به بیرون راهنمایی کنید و خودتان آخر همه بیرون بروید. بیرون در از حضار تشکر کنید و هنگام داخل شدن جزء اولین نفرات وارد شوید.
23.     به پدر و مادر و نزدیکان تان گوشزد کنید که در هنگام قرائت نمره همه باید سر پا بایستند. خودتان هم حتما بایستید.
24.    می توانید رساله تان را به پدر و مادر، همسر یا یکی از دوستان تقدیم کنید. در این صورت آن را در پاورپوینتتان بیاورید یا در خطابه ذکر کنید.
25.    اگر پدر و مادر یا همسر و فرزندانتان در طول تحصیل شما را درک کرده و با شما همکاری کرده اند، از آنها تشکر کنید.
26.    بعد از اعلام نمره به سمت استادان تان بروید و یک بار دیگر از آنها تشکر کنید. تشکر از استاد داور یادتان نرود.
•    وظیفه استاد داور ایراد گرفتن از کار شما است، به خاطر ایرادهایی که به شما گرفته است، نرنجید.
 

 


خدمات مرتبط
معرفی متغیر تحقیق در پایان نامه و مقالات
معرفی متغیر تحقیق در پایان نامه و مقالات معرفی انواع متغیر مورد نیاز در پایان نامه و پژوهش ...
شیوه استناد دهی در پایان نامه به روش APA
شیوه استناد دهی در پایان نامه به روش APA استناد به منابع علمی باعث می گردد تا متن علمی پژوهشگران از اعتبار برخ ...
آموزش انجام پایان نامه به روش مطالعه موردی
آموزش انجام پایان نامه به روش مطالعه موردی. مطالعه موردی (Case Study ) یک نوع روش تحقیق است که به صورت دقیق و عم ...
نکات طلایی پاورپوینت جلسه دفاع پایان‌نامه
نکات طلایی پاورپوینت جلسه دفاع پایان‌نامه. جلسه دفاع از پایان نامه یکی از مراحل دشوار و در عین حال مملو از ...
روش های استناد دهی در پایان نامه
روش های استناد دهی در پایان نامه. هر پایان نامه ای، فارغ از اندازه، موضوع و نوع آن می بایست به منابع و ماخذ دیگر ...
آموزش نحوه دفاع از پایان نامه
آموزش نحوه دفاع از پایان نامه. دفاع از پایان نامه مسلما مهم ترین گام در فرآیند انجام پایان نامه ...
مهمترین نکات ویرایشی پایان نامه
مهمترین نکات ویرایشی پایان نامه. ویرایش پایان نامه یکی از مراحل مهم و حیاتی فرآیند انجام پایان ...
آموزش و مشاوره انجام پایان نامه کارشناسی ارشد
آموزش نگارش پایان نامه ارشد. انجام پایان نامه برای دانشجویان کارشناسی ارشد در اکثر رشته‌های تحص ...
© 2024